Mojstrski izziv

DIY: Izdelaj vrtno kurišče

Za prijetna druženja ob toplem ognju, predlagamo izdelavo vrtnega kurišča, s katerim bodo večeri še prijetnejši in posebni. Vrtna kurišča namreč pričarajo poseben ambient, ne glede na to, ali čas ob njim preživljate v dvoje ali v družbi. 


Si za to, da izdelaš svojega? Preberi navodila in »sodeluj v izzivu«.

 

Prijatelji se zabavajo ob ognju.

Kako sodelovati v izzivu?

 

Za DIY vrtno kurišče najprej potrebuješ dovolj prostora, saj si ne želimo, da pride do nepotrebnega vžiga, in kvalitetne opeke. Zaradi lažje izdelave predlagamo kvadratasto obliko, a če si bolj pogumne sorte in vešč/a DIY izdelav, lahko izdelaš tudi okroglega. 

 

Ko izziv zaključiš, fotografiraj svoj mojstrski izdelek in fotografijo deli z nami s klikom na gumb »sodeluj v izzivu«.

 

 

Čas izziva: do 15.11.2022
Zahtevnost izziva: zelo zahtevna
Potrebuješ:
 • Dovolj opek za štiri vrste
 • Lopato
 • Gramoz, s katerim boš napolnil/a kurišče 
 • Kamni za na gramoz

 

 

SODELUJ V IZZIVU

Moderno vrtno kurišče.

Navodila za izdelavo:

 

 1. Določi prostor in velikost 
  Predlagamo ti, da vrtno kurišče postaviš tako, da ne ogrožaš okolice z možnostjo vžiga in požara. Preveri, kako blizu so drevesa, grmovje ali lesen nadstrešek, pazi tudi, da kurišča ne postaviš preblizu senčnika ali tende, kot tudi plastične ograje, igral in podobnega. 
  Ko razmišljaš o velikosti, ti predlagamo velikost med 50 x 50 cm do 1 x 1 m. Večje kurišče bo težko vzdrževati, manjše pa težje zakuriti. 

 2. Meritev in priprava
  Po izbiri primernega prostora na tla postavi prvo vrsto opek. Med opekami pusti 5 mm veliko režo. Nato na zunanjo stran postavi še eno vrsto opek in pazi, da reže med prvo in drugo vrsto niso poravnane. 

 3. Priprava prostora
  Po izbiri prostora in določitvi velikosti je čas, da teren očistiš. Potrebuješ lopato, s katero odstraniš plast zemlje, ki jo tudi zravnaš. Nato izkoplji manjšo luknjo, ki naj ima vsaj 30 centimetrov premera. 

 4. Postavljanje opek
  Začni s postavitvijo opek. Začni s prvo vrsto, nato nadaljuj z drugo vrsto. Pazi na prej omenjeni zamik prostora med režami, torej da so 5 mm reže vedno pokrite, in ne vzporedne. Položi štiri vrste opeke.

 5. Gramoz in kamenje
  Sedaj lahko v prej izkopano luknjo nasuješ gramoz. Pokrij samo dno. Po vrhu gramoza nato postavi za pest veliko kamenje.

 6. Zakuri ogenj
  Ogenj zakuri s trskami, ko zagori, lahko dodaš tudi večja polena, ogenj naj sega do vrha kurišča, ne pa višje.

 

Pomembno opozorilo: Nekje v bližini imej pripravljeno sredstvo za gašenje ognja. Upoštevaj tudi opozorila, kdaj je kurjenje odsvetovano zaradi velike požarne ogroženosti.

 

SODELUJ V IZZIVU

 

Ogenj na vrtnem kurišču, v ozadnju bela klopca in pisani vzglavniki.