Krančkov izziv

Ustvari iluzijo Velikega žagarja

Ali veš, da Trbojsko jezero nudi dom kar 140 vrstam ptic?

 

Posebnost je vodni ptič Veliki žagar, ki si je ob jezeru ustvaril edino znano gnezdišče v Sloveniji. Velikega žagarja najpogosteje opazimo v čistih in globokih voda, kjer lovi ribe, saj je odličen potapljač.

 

Veliki žagar ima kratke, na zadnji del trupa premaknjene noge, prste s plavalno kožico ter dolg in vitek trup, zaradi česar je odličen plavalec in potapljač. Njegovo telo je močno, njegov kljun nazobčen in v obliki žagice, ki se na koncu konča v obliki kaveljčka, s katerim zadrži ribe in druge vodne živali.

 

Običajno gnezdi na visokem v zapuščenih drevesnih duplih drugih ptic, da ne pridejo plenilci z lahkoto do gnezda. Z iluzijo pa lahko tvoj Veliki žagar gnezdi kjerkoli želiš!

veliki žagar na vodi

Kako sodelovati v izzivu?

Vabimo te, da nam s klikom na sodeluj v izzivu pošlješ fotografijo svoje iluzije Velikega žagarja.

 

Čas izziva: do 15. avgusta 2021
Zahtevnost izziva: lahko
Material, ki ga potrebuješ:
  • List papirja
  • Svinčnik
  • Flomastri

 

Izmed vseh poslanih fotografij bomo izbrano objavili!

 

SODELUJ V IZZIVU

Navodila za izdelavo iluzije

  • Na list papirja nariši Velikega Žagarja, po spominu kot se ga spomniš iz Trbojskega jezera. List papirja je lahko črtast ali prazen. Priporočamo, da uporabiš črtastega, saj bo v pomoč pri risanju ravnih črt.


 

  • Vzami flomaster in od roba papirja do obrisa nariši ravno vodoravno črto. Od roba do roba »žagarja« na drugi strani pa riši navzgor ukrivljene črte. Od tu naprej do konca lista ponovno nariši vodoravno črto. Tako nadaljuješ do vrha papirja.

 

 

  • Ali je tvoj »žagar« že izstopil iz lista in dobil obliko?

  • Za nekoliko drugačen efekt lahko uporabiš še flomastre drugačnih barv in tako, kot v koraku številka 2. narišeš črte.